Politimester Flemming Kjær, Aalborg Politi:  

Det handler om at bruge sin sunde fornuft og tænke sig om, hvis man tilbydes varer, der er for billige og de tilbydes under utraditionelle omstændigheder – på arbejdspladsen, på værtshuset, i klubber/ foreninger eller andre steder, hvor man ikke ”normalt” køber sådanne ting.

Politiet i Aalborg er med stor entusiasme gået meget aktivt ind i den forebyggende hæleri-kampagne ”Henry’s Hælerbar” – en kampagne, som vil præge hele politikredsen i dette forår. Det har vi gjort, fordi det er en god måde at få diskussionen omkring moral, hæleri og tyveri hjem omkring spisebordet og i kantinen på arbejdspladserne – for det er jo som bekendt her holdninger påvirkes og adfærd forhåbentlig efterfølgende ændres.

Kampagnen inddrager det private erhvervsliv i Aalborg og en række kommunale instanser – og så lægger den med en god portion humor op til, at den enkelte må gøre op med egne dårlige undskyldninger. Det er jo netop kernen i hele arbejdet med forebyggelse af hæleri.

Erfaringer fra vores efterforskning viser nemlig, at det ofte er ganske almindelige mennesker – gode samfundsborgere – som er hælere. Mennesker, som har svært ved at sige nej til et godt tilbud og som putter skyklapper for øjnene og lader som om de ”tror” på forklaringer om, hvor de ”varme” varer kommer fra. Lukker øjnene for den kendsgerning, at der ofte er indbrud og tyveri bag det gode tilbud.
Desværre har vi også i forbindelse med efterforskningen af større tyverisager oplevet, at tyvene rent faktisk har været i besiddelse af ”bestillingslister” på en række varer – bl.a. designermøbler, mærkevaretøj og TV- og radioudstyr samt hårde hvidevarer. Ved brug af moderne teknik – computere og mobiltelefoner - har såkaldt ganske almindelige borgere simpelthen bestilt varer.

I politiet bruger vi en del ressourcer i forbindelse med SSP arbejdet (skole, socialforvaltningen og politiet) på at forebygge kriminalitet blandt de unge og forklare, at det rent faktisk er kriminelt at købe en ting usædvanligt billigt under omstændigheder, som er langt fra det traditionelle handelsmønster.

Men når alt dette er sagt, er det også vigtigt at understrege, at der bestemt ikke er noget galt i at handle lovligt med brugte varer. Men tænk dig om, hvis du køber f.eks en brugt børnecykel – kig dig omkring hos sælgeren og vurder om handelen virker lovlig. Tænk over prisen og bed om en kvittering. Hvis sælgeren afviser det, så drop handlen. Den sunde fornuft er en udmærket lede-tråd.

 

Hæleri statistik

Hvad betyder en plettet straffeattest

Gode råd – når du køber brugte varer

Hælervarer top ti

Gode råd – sådan undgår du indbrud

Hvad siger loven?

Vidste du...?

     

Tilbage