Hvad siger loven egentlig om hæleri?



 

Kort fortalt siger loven det samme som mundheldet "hæleren er lige så god som stjæleren" – hæleri straffes på samme måde som tyveri. Du risikerer bødestraf eller fængsel op til 1 1/2 år, og groft hæleri kan give helt op til 6 år. Det er dit eget ansvar at spørge til varens oprindelse, og hvis du vidste det, eller burde have vidst, at der var tale om tyvekoster, begår du ifølge loven hæleri.

     
Er det ikke ligemeget, hvordan ens straffeattest ser ud?   Så længe der ikke er nogen, der ser den, betyder det selvfølgelig ikke så meget, om den er ren eller plettet. Men i det øjeblik du f.eks. skal søge job, er det bestemt ikke ligemeget, om du er blevet dømt for hæleri. Det kan forhindre, at du får job i den offentlige sektor, og mange private virksomheder vil heller ikke ansætte folk uden en ren straffeattest.
     

Hvad nu, hvis jeg kommer til at købe f.eks. et fjernsyn, og jeg ikke havde den fjerneste anelse om, at det var stjålet – og det så viser sig alligevel at stamme fra et tyveri?

  I loven skelner man mellem om man handler "i god tro" eller ej. Men der er grænser for, hvor dum og naiv man har lov til at være! Det bedste råd er at sige nej tak, hvis du er i tvivl. I øvrigt skal du vide, at du aldrig ejer en stjålet ting, selv om du har købt og betalt den, uanset om du har handlet i god tro. Hvis den rette ejermand dukker op, skal du ifølge loven aflevere den tilbage. Og eftersom du ingen erstatning får, er det altid en god idé at være på vagt og tænke sig om!
     
     
Tilbage